FÉNYKÉPEZZ!

DE EHHEZ FÉNY kell! 

(Fény-képezés !! Vágod?)

TEHÁT MOBILLAL LEHETŐLEG CSAK NAPSÜTÉSBEN FÉNYKÉPEZZ, ÉS NE HASZNÁLD A ZOOM-OT!!

Lehetőleg ne fényképezz fénnyel szemben, vagy úgy, ha az alany mögött nagy és fényes felület (pl. víz, házfal) van, mert nagyon alulexponálja a masina az alakot! Ezt nem lehet mindig élvezhetőre korrigálni!!!!

Jó, a szemcsés felvételeket is vissza lehet nézni a kis kijelzőn, de hát FÉNYKÉPNEK az nem az igazi!

SZELFIZÉSNÉL NE TÖLTSD KI TELJESEN A KIJELZŐT, MERT A MOBILOS OLDALARÁNYOK MIATT NÉHA NEM LEHET BELŐLE FÉNYKÉPET KÉSZÍTENI A SZÉLEK LEVÁGÁSA, VAGY FEHÉR SZEGÉLY LÉTREHOZÁS NÉLKÜL!!!

Ha pedig valódi #fényképet akarsz a felvételedből, akkor a felvétel mérete  legalább 100KB legyen!!

És vigyázz a beépített szerkesztő programokkal, mert azok végeredménye sokszor négyzet alakú (1 : 1), 

a normál fényképek (pl. 10x15) oldalainak az aránya pedig 3 : 2 !! 

Tehát vagy levágásra kerül az exponált felületből, - pl. levágják a fél fejedet -  vagy fehér csíkok kerülnek a fénykép széleire.

Az igényes fényképezés az objektívvel kezdődik!

Ha az nincs (és a mobilokon nincs), akkor ne várj csodát, de azért egy kedves emlékhez az is elég.

 1. JÓTANÁCS 

Digitális fényképezőgépeken érdemes az oldalak arányát - HA LEHET - lehetőleg 3 : 2 -re beállítani.

EZ AZ ARÁNY A KÉSZÜLŐ NORMÁL FÉNYKÉPEK OLDALARÁNYA! 

A készülő felvételek mérete pedig ne legyen feleslegesen nagy, sokan elájulnak a 10 megapixeles beállításoktól, de az felesleges lassítja a gépeteket (és az enyémet is).

TEHÁT =  ha csak nem akarsz komoly nagyításokat készíttetni, a 1-2 MB-os nagyság 

tökéletesen elég2. JÓTANÁCS 

A filmes gépekkel készülő felvételek sokszor megkomponáltabbak,

szebbek, mint a digitálisokkal készülők. Lásd a mellékelt, általunk elrontott expozíciót!

MIÉRT?

Mert ha filmre fényképezünk, ott az exponálásnak értéke, becsülete van, hiszen a film könnyen elfogy (24 vagy 36 kockások), viszont a memóriakártyák ezernyi kattintást is megengednek, így nincs is a szemünkben jeletősége annak a bizonyos képrögzítő pillanatnak. Így nem komponáljuk meg a képet, inkább többször nyomkodjuk az exponáló gombot, felesleges sorozatokban. Végül azután annyi felvételünk lesz, hogy magunk is megunjuk végignézni, rendezni (törölni), ezért az elkészült digitális felvételek legnagyobb részét  SOHA NEM LÁTJUK ÚJRA EGYSZER SEM !

TEHÁT = inkább gondolkozzunk egy pillanatig, képzeljük el, milyen is lesz a felvétel? Ha másnap majd megnézzük, vagy fényképet nyomtattatunk belőle, akkor is fog tetszeni a felvétel? 

3. FOTÓSULI - most filmes gépekhez

Egy kis bevezető az analóg (filmes) amatőrök világába! Hallgasd meg őket, (kicsit halk)  több részletre bontottam!! Egykor ezek a jótanácsok segítették az amatőröket, akkor, amikor az expozíció pillanatának volt a becsülete, hiszen a film adott hosszúságú volt, általában 24 vagy 36 felvételt engedett. Most gondolkodás nélkül nyomkodjuk a telefont, és ennyi.. A memória bírja. Megkomponálni egy képet gyakran el is felejtünk! Mellesleg még most is hívunk elő negatív filmet, és ne feledjétek: a negatív filmnek van vagy 150 év minőségi előnye!!!! 

HALLGASD A LENTIEKET!